ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα πιθανό σενάριο για τη ζωή μας στο μέλλον, πρωταγωνιστές θα ήταν αναμφίβολα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τι είναι όμως ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

 

Ως ηλεκτρικό λογίζεται ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια αντί των μηχανών εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ). Αντιθέτως τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν και τα δύο (ηλεκτρική ενέργεια και ΜΕΚ ) ονομάζονται υβριδικά. Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα και ποιοί οι περιορισμοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

 

1) Δεν παράγουν ρύπους και αν το δούμε σε μακροχρόνια βάση προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι μετριάζεται η παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μειώνεται η εξάρτηση από το πετρέλαιο.

2) Ειναι πιο αθόρυβα σε σχέση με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

3) Επιτυγχάνουν σχεδόν σταθερή ροπή από την ακινησία έως το μέγιστο όριο στροφών λειτουργίας.

4) Υπάρχει ευχέρεια λειτουργίας σε πιο υψηλές στροφές από τους βενζινοκινητήρες που φτάνει και μέχρι τις 14.000/στροφές ανά λεπτό.

5) Έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης γιατί δεν επηρεάζονται από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών της βενζίνης και δεν απαιτούν το συχνό σέρβις των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων όπου χρειάζονται τακτικές αλλαγές λαδιών, αντικατάσταση και συντήρηση σε πολλά μηχανικά μέρη όπως σύστημα ανάφλεξης, πιστόνια, βαλβίδες ή εκκεντροφόρους.

 

Αλλωστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να αυτο-φορτίζονται κατά τις επιβραδύνσεις του οχήματος (regenerative braking), βελτιώνοντας έτσι τον δείκτη κατανάλωσης.

 

Πολλά είναι τώρα τα προβλήματα που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν και ξεπερνούν σιγά σιγά όπως η υψηλή τιμή πώλησης που υφίσταται λόγω μεγάλων δαπανών κατασκευής και η περιορισμένη απόσταση ταξιδιού μεταξύ κάθε επαναφόρτισης της μπαταρίας. Τα σύγχρονα μοντέλα επιτυγχάνουν αυτονομίες που ξεκινούν από 100 έως 120 χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα πόλης και φτάνουν στα 250 – 300 χιλιόμετρα ή και παραπάνω, σε αυτοκίνητα μεγάλης ισχύος.

 

Μειώνεται επίσης ο μεγάλος χρόνος επαναφόρτισης που συνήθως ειναι 6 ώρες για πλήρη επαναφόρτιση καθώς αρκετά σύγχρονα μοντέλα μπορούν να φορτιστούν κατά 80% σε χρόνο λιγότερο της 1 ώρας.

Και φυσικά αναμένεται βελτίωση στην περιορισμένη διάρκεια ζωής μπαταριών που συνήθως ειναι 3 με 5 χρόνια. Στην ελληνική αγορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν από τη Volkswagen τη BMW και τη Mercedes με την προοπτική ο αριθμός να αυξηθεί καθώς σταδιακά αυξάνονται ουσιαστικά τα κίνητρα για την απόκτηση τους.

 

Τέλος ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που ξεκινάει να υλοποιείται αλλά δυστυχώς όχι στη χώρα μας, είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μας πληρώνουν το ρεύμα! Το σχέδιο είναι το εξής:

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζεται το βράδυ, με φθηνό νυχτερινό ρεύμα. Το πρωί που ο ιδιοκτήτης του δεν χρειάζεται όλη την αυτονομία του, το συνδέει σε μια παροχή και το δίκτυο αντλεί ρεύμα σε υψηλότερη τιμή, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

 

Με λίγα λόγια, ο οδηγός κερδίζει χρήματα από την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ξεκινάει το 2018 στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πληρώνονται, για να επιτρέπουν σε μια εταιρεία παροχής ενέργειας να χρησιμοποιήσει την μπαταρία του οχήματός τους.( πηγή http://www.insider.gr/). Ωστόσο τα τελευταία νέα μας έρχονται από την Renault και την Στοκχόλμη της Σουηδίας όπου εκεί η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία άνοιξε την πρώτη έκθεση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. (http://www.zougla.gr/automoto/news/article/anikse-to-proto-katastima-ilektrikon-aftokiniton-tis-renault).

Λ. Κηφισίας 340, 154 51 Νέο Ψυχικό
Τ. 210 68 97 100210 68 97 102
info@motorlease.gr

Τηλέφωνο Οδικής βοήθειας
18112 και 210 8096100